Kunst Adelt in ’t kort

Op 1 juli 1903 werd in Helvoirt een fanfare opgericht onder de naam ‘Kunst Adelt’. Begin 1904 werd al overgeschakeld naar een harmonie. In 2003 is Harmonie Kunst Adelt onderscheiden met de Koninklijke Erepenning. Het doel van Kunst Adelt is om gezamenlijk te musiceren, de muziekbeoefening in Helvoirt te stimuleren en de muzikale kwaliteiten uit te dragen naar Helvoirt en daarbuiten.

Kunst Adelt is onderverdeeld in 3 orkesten die alle onder leiding staan van dirigent Alphons van Stenis: het Opstaporkest, het Middenorkest en het Groot Harmonieorkest. Het Groot Harmonieorkest is het grootste onderdeel van de vereniging. Dit orkest verzorgt onder meer ieder jaar het Nieuwjaarsconcert in de concertcyclus ‘Noten op de Noen’. Ook neemt het orkest deel aan verschillende regionale concerten, vaak in samenwerking met andere muziekverenigingen.

Bij de diverse dorpsactiviteiten ‘op straat’ zijn ze tevens aanwezig, zoals bij de intocht van Sint-Nicolaas, de rondwandeling met Koningsdag en de dodenherdenking. Op de eerste zondag in mei, de Mariamaand, vindt het traditionele ‘Dauwtrappen’ plaats: ze lopen dan al spelend ’s morgens vroeg om 5 uur van Helvoirt naar de Sint-Jan in Den Bosch.

bladmuziek 570x350 px

Alle repetities van Kunst Adelt vinden, evenals de muzieklessen, plaats in De Notenkraker en zijn openbaar. Op deze manier kan men altijd vrijblijvend eens komen kijken en luisteren.

De repetitietijden zijn:
– Opstaporkest: vrijdag van 18.00 tot 18.30 uur
– MIKA: vrijdag van 18.45 uur tot 19.30 uur
– Harmonieorkest: donderdag van 19.30 uur tot 21.45 uur